keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Viikonloppu Melbournessa



Luvassa lyhyt postaus Melbourne-viikonlopustani! Siitäkin on aikaa jo kuukausi, mutta sopivaa väliä blogin kirjoittamiseen ei vain ole yksinkertaisesti löytynyt...

Lähdin Melbourneen perjantaina heti kenttäretkeltä palattuani. Poikaystäväni Matiaksen kone laskeutui myös Melbournen lentokentälle pari tuntia omani jälkeen. Oli kyllä sanoinkuvaamattoman upea hetki nähdä hänet yli kolmen kuukauden tauon jälkeen - joskin nuo kuukaudet olivat vierähtäneet tosi nopeasti.

Melbournen lentokentältä pääsi lentokenttäbussilla kaupunkiin helposti ympäri vuorokauden (meno-paluu-lippu muistaakseni 30 dollaria). Bussiterminaalista raahauduimme keskiyön aikoihin parin kilsan matkan hotellillemme: toinen kenttäretkestä uupuneena ja toinen jetlagin kourissa. Olimme bookanneet kaupugin keskustasta halvan backpackers-tyylisen hostellin (City Centre Budget Hotel), jossa oli jääkaapilla ja vedenkeittimellä varustettu oma makuuhuone, mutta jaettu kylpyhuone, vessa ja keittiö. Tykkäsin hostellista kovasti: henkilökunta oli todella ystävällinen, huone oli erittäin siisti ja hostellissa oli yllättävän rauhallista (yleensä tilanne backpackers-hostelleissa voi olla vähän eri). Suosittelen paikkaa kaikille, jotka etsivät Melbournesta halpaa majoitusta, mutta haluavat kuitenkin oman huoneen :)

Huoneemme City Centre Budget Hotelissa

Melbourne-reissun päätarkoitus oli sunnuntain maratonini. Sitä ajatellen heräsimmekin aikaisin lauantaiaamuna ja lähdimme pienelle aamulenkille ympäri Melbournen keskustan suuria puistoalueita. Launcestonin minimaalista puistotarjontaa ei voi edes verrata Melbournen puistoihin, joissa eivät lenkkipolut ihan heti kyllä pääse loppumaan.

Lauantain ohjelmaamme kuului vaan kierrellä ympäri kaupunkia vailla sen tarkempia suunnitelmia. Alla muutamia havaintoja kaupungin menosta:



Tapahtumat. Tätä rakastan isoissa kaupungeissa: aina löytyy jotain menoa ja meininkiä. Lauantaina yhdessä kaupungin puistoista järjestettiin iso "zombi-miitti", johon raahautui valtava määrä zombeiksi sonnustautuneita ihmisiä: näky oli kuin Walking Deadista. Tapahtumasta meillä ei ollut mitään tietoa ennen kuin lähdimme seuraamaan zombien virtaa, jota ei voinut olla huomaamatta. Sunnuntaina taas aivan hotellimme vieressä vietettiin meksikolaisia korttelijuhlia: koko kortteli oli verhottu räikeisiin eteläamerikkalaisiin koristeisiin, paikalla oli latinobändi ja tarjolla eteläamerikkalaista katusafkaa.



Ratikka. Ilmainen ratikka kulkee n. vartin välein ympäri kaupungin keskustaa. Sillä pääsi helposti näkemään koko keskustan (joka on muuten ihanan tiivis ja simppeli - ei pitkiä kävelymatkoja!) ja hyppäämään pois kyydistä aina halutessaan. Samanlainen ilmainen ratikka ympäri Helsingin keskustaa olisi loistava idea turisteja ajatellen!



Southbank. Yarra-joen eteläranta ja sen uskomattomat kahvilat, baarit ja ravintolat.... Oli pakko pysähtyä muutamaan otteeseen nauttimaan lasillinen kylmää juotavaa, kuppi kuumaa kahvia, lounas tai jäätelö. Aivan ihana ja tunnelmallinen alue. Rahaa siellä saa myös kulumaan kiitettävän helposti.



Puistot. Näistä mainitsinkin jo. Melbournen keskusta on juoksijan paratiisi. Suuret, upeat, vehreät puistot houkuttelevat niin lenkkeilijöitä kuin myös auringonpalvojia ja piknik-retkeilijöitäkin.


Urheiluareenat. Kuulin joltain, että Melbourne olisi Australian kahvi- ja ruokapääkaupunki. Urheilustadioneiden määrän perusteella sen on oltava myös urheilupääkaupunki. Suurimman stadionin - Melbourne Cricket Groundin lähettyvillä on ainakin neljä muuta urheiluareenaa, ja toisella puolella keskustaa vielä pari lisää. Suurin osa urheilupaikoista on kuitenkin keskittynyt kätevästi samalle alueelle.





Kauppakeskus. Aivan Melbournen sydämessä on valtava kauppakeskus hulppeine merkkiliikkeineen. Shoppailun makuun en päässyt, sillä matalan budjetin vaatekauppoja oli tästä kauppakeskuksesta mahdotonta löytää. Tyydyin siis mainosikkunashoppailuun ja keskustan lämpimästä tunnelmasta nauttimiseen: ihmiset olivat liikkeellä sankoin joukoin ja kauppakeskuksen nurkilla pyöri jos jonkinlaista katutaiteilijaa ja -muusikkoa.


Federation Square. Aukio täynnä kahviloita, ravintoloita ja baareja. Tännekin upposi rahaa mukavasti maratonin jälkeen. Aukiolla myös valtava skriini, jossa pyöri tällä kertaa paikallinen jalkapallomatsi.





St Kilda. Sinänsä erittäin kaunis pitkä hiekkaranta kaupungin eteläpuolella, mutta yli 20 kilometrin juoksu sen St Kildan rantabulevardia pitkin oli itselleni ihan tarpeeksi. Ei tehnyt mieli palata tänne maratonini jälkeen.



Lauantaina siis kiertelimme näissä paikoissa, aikaisin sunnuntaiaamuna oli ohjelmassa ensin 42,2 km juoksemista, minkä jälkeen keskityimme nauttimaan 28 asteen lämmöstä terasseilla ja puistoissa. Kyllä kelpasi! Kaiken kaikkiaan viikonloppu Melbournessa oli ihana, joskin nähtävää ja tehtävää olisi riittänyt pidemmäksikin aikaa. Joskus haluan vielä palata tähän kaupunkiin. Suuresta koostaan huolimatta se tuntui kotoisalta: ehkä simppelin keskustan ja puistoalueiden takia.

Takaisin Launcestoniin lähdimme aikaisin maanantaiaamuna. Onhan tämä kaupunki aivan erilainen kuin merentakainen sisarensa: Melbournessa riittää varmasti aina ohjelmaa, mutta tähän pieneen kaupunkiin olen kotiutunut ja tykästynyt. Täällä on helpompi löytää oma paikkansa. Ajatus Launcestonin jättämisestä tuntuu päivä päivältä surullisemmalta...

P.S. Melbournen maratonista kiinnostuneet: varsinaisesta kisasta kirjoitin kattavan raportin juoksublogissani.

- Katju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti