torstai 24. heinäkuuta 2014

Orientaatioviikolla kiinni opiskelijaelämään

Morjes!



Ekat viikot Tasmaniassa ovat olleet niin täynnä ohjelmaa, etten ole ehtinyt hirveästi kirjoitella. Nyt on kuitenkin monia asioita, joista haluan kertoa. Ensimmäinen postaus koskekoon orientaatioviikkoa.

Kuten Helsingin yliopisto, myös Tasmanian yliopisto järjestää uusille opiskelijoille lukukauden alussa orientaatioviikon viikko ennen varsinaisten opintojen alkua. Täällä Australiassa käynnistyy nyt toinen eli kevätlukukausi, jolloin uusia opiskelijoita on huomattavasti tammikuussa aloittavia vähemmän. Tarjolla oli silti monia erilaisia tapahtumia ja infotilaisuuksia, joiden avulla pääsi osaksi paikallista opiskelijaelämää.

Viralliset informaatiopläjäykset: yliopisto tutuksi



Orientaatioviikolla järjestettiin muutama yleinen, yksi opiskelija-asuntolan sekä yksi oman laitoksen infoluento. Luennoilla tuli tutuksi yliopiston opiskelu- ja atk-käytänteet, kirjasto, kampusalue asuntoloineen ja ravintoloineen, henkilökunta, eri rakennukset jne. On kyllä suositeltavaa osallistua kaikille mahdollisille infoluennoille vaikka ne saattaisivatkin tuntua tylsiltä tai turhilta - on meinaan ikävää alkaa käydä sähköpostisotaa jälkeenpäin, kun jokin asia on jäänyt epäselväksi eikä tiedä, mistä siitä saisi lisätietoa (tämänkin opin jo kantapään kautta heti toisella viikolla...). Ennen tänne saapumistani en tiennyt tarkalleen, mihin olen ryhtymässä. En ollut ottanut hirveästi selvää Tasmanian yliopistosta tai Launcestonista. Infoluennot olivat itselleni siis helpotus ja loivat turvallisuuden tunnetta sitä varsinaista opiskelua kohtaan.

Infopläjäys yliopiston tarjonnasta

Tapahtumia laidasta laitaan



Orientation Expo tarjosi vaihtoehtoja aktiiviseen opiskelijaelämään

Luennot ovat tietysti aina pääosin yksipuolista viestintää: luennoitsija puhuu ja opiskelijat kuuntelevat. Tilaisuuksia tutustua muihin opiskelijoihin oli kuitenkin tarjolla orientaatioviikolla yllinkyllin - joka päivälle jotakin. Opiskelijajärjestö Uni M8s, TUU (Tasmanian University Union), UTAS Accommodation Services ja monet muut järjestöt ja kerhot järjestivät monia erilaisia tapahtumia: ilmaiset illalliset ja lounaat, jalkapallo-ottelu, futiksen MM-finaali-kisakatsomo (klo 05:00 paikallista aikaa), kokkailuilta, leffailta, hengailuilta, retki eläinpuistoon, "Orientation Expo" (= Helsingin yliopiston avajaiskarnevaalit), opiskelijabileet ja vaikka mitä muuta! Niin paljon tapahtumia, ettei kaikkiin ehtinyt edes ottamaan osaa. Ja parasta täällä Australiassa on, että tapahtumaan voi mennä vaikka yksin - ja aina joku tulee juttelemaan! Yksinäistä opiskelijaa ei katsota oudoksuen, päinvastoin: hänet otetaan mukaan porukkaan. Suomalaiset, ottakaa oppia!

Jalkapallo-ottelu mutaisella aussifutiskentällä
Ilmaista ruokaa oli (ja on edelleen) tarjolla jatkuvasti - lähinnä jotain BBQ-safkaa
Futiksen ystävät kerääntyivät auditorioon seuraamaan MM-finaalia aamuviideltä - tarjolla ilmainen aamiainen, tottakai!

Vaihto-oppilaat ovat täällä sen suhteen harmillisessa tilanteessa, että he ovat useimmiten valinneet kursseja sieltä sun täältä, eivätkä näin ollen pääse ihan täysin osaksi muuta opiskeluryhmää. Itselläni kävi juuri näin. Käyn neljä kurssia (teen opiskeluista myöhemmin tarkemman postauksen ajatellen opiskelijoita, jotka suunnittelevat vaihtoon lähtöä), joilla jokaisella on eri opiskelijat, jotka kuitenkin tuntevat kaikki toisensa ja ovat olleet suunnilleen sama ryhmä koko opintojensa ajan. Muita vaihto-opiskelijoita ei näillä kursseilla ole, itse asiassa lähestulkoon kaikki niiden opiskelijat kursseillani ovat kotoisin Tasmaniasta. Tällaisiin ryhmiin on siis arvatenkin hieman hankala hypätä mukaan kesken lukukauden, mutta onneksi tasmanialaiset ovat ystävällisiä ja tekevät parhaansa, jotta tällainen "turisti" tuntisi olonsa kotoisaksi.

Iso joukko uusia opiskelijoita lähti mukaan retkelle Trowunna Wildlife Parkiin

Silti pidän orientaatioviikkoa ihmissuhteiden muodostumisen kannalta merkittävimpänä viikkona. Orientaatioviikolla tutustuin samassa tilanteessa oleviin ihmisiin. Ensinnäkin, se, että aloittaa opiskelunsa Tasmanian yliopistossa juuri nyt, yhdistää (first year students). Toiseksi, se, että on muuttanut Australiaan opiskelemaan muualta, yhdistää vielä enemmän (international students). Merkittävin yhteys ja suhde muodostuu kuitenkin niihin, jotka ovat täällä vain yhden tai puolikkaan lukuvuoden vaihto-opiskelun merkeissä (exchange students). Näihin opiskelijoihin tutustuin orientaatioviikolla. Vaihto-opiskelijat myös useimmiten asuvat opiskelija-asuntolassa, joten ehkä senkin takia vaihto-opiskelijoiden välille syntyi jo varhaisessa vaiheessa vahva side. Meillä on täällä tiivis porukka, johon kuuluu lisäkseni kuusi eurooppalaista, pari intialaista ja muutama Australian mantereelta Tasmaniaan vastikään muuttanut. Uusi elinympäristö ja samanlainen kulttuuritausta tuntuvat yhdistävän täällä eniten. Luentosalien ja luokkahuoneiden ulkopuolella liikun siis eniten muiden vaihto-oppilaiden kanssa, valitettavasti. Olisi kiva tutustua kunnolla myös paikallisiin opiskelijoihin, mutta orientaatioviikolla tapaamani ihmiset tuntuvat olevan samalla aaltopituudella ja myös osallistuvat eniten opiskelijajärjestön järjestämiin tapahtumiin. Ja onhan se ihan kiva, että on eri porukoita koulussa ja sen ulkopuolella: pääsee tutustumaan eri kulttuureihin ja aloihin!

Tämä oli nyt tämmöinen pikku postaus ensimmäisestä viikostani täällä. Nyt, kun arki on lähtenyt jo rullaamaan, alan kirjoittaa vähän useammin!

- Katju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti