lauantai 5. heinäkuuta 2014

Mikä ihmeen Tasmania?

"Ai sä ootkin menossa Tasmaniaan vaihtoon. Luulin että Australiaan."

Niinpä niin. Tämä on ollut yleinen reaktio, kun olen kertonut vaihtokohteestani. Siksipä ajattelin nyt kertoa vähän ennakkotietojani ja -ajatuksiani tulevasta kotikaupungistani, johon pääsen pian tutustumaan paremmin.

Päädyin hakemaan Australiaan sattumalta. Alunperin suunnittelin hakemista Britteihin, mutta Euroopan vaihtokohteiden haun aukeamista odotellessa päätin hetken mielijohteesta hakea Ausseihin, ihan vain lähinnä testatakseni hakemuksen tekemistä. Australian European Network -vaihtoon valittiin yliopistostamme vain kolme opiskelijaa, joten en uskonut mahdollisuuksiini niin huonolla panostuksella. Siinä hakemusta pari päivää ennen deadlinea raapustellessa kuitenkin löysinkin Aussien vaihtokohteiden opinto-oppaista tosi mielenkiintoisia kursseja, ja päädyinkin tekemään niin hyvän hakemuksen kuin parissa päivässä suinkin pystyin. Helsingin yliopiston AEN-haussa sai valita jopa seitsemän australialaisen yliopiston joukosta kolme mieluisinta kohdetta, joihin tehtiin niiden kurssitarjonnan pohjalta opintosuunnitelmat ja hakemukset. Löysin parinkin yliopiston opinto-oppaista supermielenkiintoisen oppiaineen outdoor education - Tasmania oli toinen näistä.

Olen saanut kuulla paljon kuittailua yliopistovalinnastani. Joillekin Tasmania on tuttu vain sarjakuvista, toiset eivät laske sitä lainkaan osaksi Australiaa ja joku ei ole koskaan moisesta paikasta kuullutkaan. Jotkut ovat naureskelleet, että siinä missä aussit merkitsevät muille Sydneytä, Melbournea ja Brisbanea, niin tottakai tämän pikkukaupungin tytön on suunnattava Australian syrjäisimpään ja eksoottisimpaan kolkkaan, pieneen kaupunkiin luonnonpuiston ja erämaan valtaamalle saarelle. Myönnettäköön, että spekuloinneilla voi olla jotain perää. Olihan toinenkin hakukohteeni maailman eristynein kaupunki Perth.

No mutta, mitä tiedän Tasmaniasta näin etukäteen? Listasin muutamia käsityksiäni:

1. Tasmania pähkinänkuoressa


Tasmania on siis saari itäisen Australian etelärannikolla. Koko Tasmanian väkiluku on n. 500 000, mutta Launcestonissa (vaihtokohteessani) asuu n. 103 000 ihmistä - siis suunnilleen kaksinkertainen kotikaupunkiini Saloon nähden. Tasmanian pinta-ala on n. 63 000 km2 - ei se siis mikään ihan pikku saari loppupeleissä olekaan.

2. Uniikki luonto


Australiahan tunnetaan eläimistä ja kasveista, joita ei voi löytää mistään muualta. Tasmaniasta voi löytää sellaisiakin uhanalaisia lajeja, joita ei kasva tai elä edes Australian mantereella. Kuuluisin näistä lienee pussiahma - tuttavallisemmin sarjakuvistakin tuttu Tasmanian tuholainen.




45% Tasmanian pinta-alasta on luonnonpuistoa, asuttamatonta erämaata tai UNESCOn maailmanperintökohdetta. Luonto on käsittääkseni karua, kaunista ja ainutlaatuista.

3. Kesä ei ole ikuista edes Ausseissa


"Pian pääset sinne helteisiin kuuman auringon alle grillaamaan itseäsi", tokaistiin monta kertaa, kun valitin alkukesän ennätyksellisen kylmästä säästä Suomessa. Väärin. Australiassa eletään tällä hetkellä vuoden kylmintä kuukautta. Siellä vuodenajat menevät päinvastoin kuin meillä Suomessa. Lisäksi Tasmania sijaitsee aivan Australian eteläosassa, mikä ei tarkoita eteläisellä pallonpuoliskolla hyvää lämpötiloja ajatellen. Tasmania kuuluukin Suomen tavoin lauhkeaan lämpövyöhykkeeseen, vaikkeivät lämpömittarin lukemat aivan yhtä alas putoakaan.

Tasmanian säädiagrammia tulevalta viikolta
Hulluna auringonpalvojana olen tietyti vähän harmissani tästä, mutta toisaalta, asumaan ja arkea elämään tänne on tultu - ei lomailemaan. Sitä paitsi, olen ehdottomasti enemmän kevät- kuin syksyihminen, joten kolme kevättä putkeen ja jatkuvasti pitenevät ja lämpenevät päivät kelpaavat minulle hyvin!

4. Ystävälliset ihmiset


Australialaissa ihmiset ovat kuulemani ja kokemani mukaan aina aurinkoisia ja ystävällisiä. Tasmanian pääkaupunki Hobart onkin valittu jossain listauksessa maailman toiseksi ystävällisimmäksi kaupungiksi. Tätä odotan kovasti - millaisen vastaanoton mahdan saada? Päteekö ystävällisyys myös näihin "pikkukaupungin" asukkaisiin?

5. Niin monet kysymykset, jotka kaipaavat vielä vastausta


Tietoni Tasmaniasta (ja Ausseista) ovat vielä melko rajalliset. Mitä täällä syödään? Seurataanko täällä futista? Mitä ihmiset harrastavat? Millaisia juhlia vietetään? Millaista opiskelu Tasmanian yliopistossa on? Entäs ne kengurut, koalat, vesinokkaeläimet, tasmanian tuholaiset, eukalyptuspuut? Olen ehkä hieman tarkoituksellakin jättänyt tutustumisen näin etukäteen vähemmälle, jotta voin itse tutustua uuteen kotiini paikan päällä ennakkoluulottomasti. Enempää en siis vielä Tasmaniasta tiedä, mutta palan halusta ottaa selvää!

- Katju

P.S. Sain viimeisteltyä ja julkaistua tämän tekstin vasta juuri Tasmaniaan saavuttuani. Jotain siis tiedänkin jo lisää, mutta ensitunnelmista täällä lisää ensi kerralla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti